top of page
Sök
  • Skribentens bildMonica Wiksten Gideonsson

The story continues ...

Resan mot mitt författarskap del 2:2


Idag är jag glad att jag tog beslutet att stänga butiken hösten 2020. Hoppade på en onlinekurs i magasinjournalistik som blev en viktig vändpunkt. Den inte bara banade väg för en comeback som journalist och skribent, utan blev också en ingång till en härlig skrivargemenskap online.Jag startade mitt skrivarkonto på insta och kom i kontakt med en massa peppande och inspirerande bok- och skrivarmänniskor. Hoppade sedan på en författarkurs och sög i mig allt jag kunde från olika skrivcoacher och författare. I början på 2021 bestämde jag mig för att skriva klart min bok och nio månader senare, ganska precis på dagen ett år efter stängningen av butiken, skrev jag på ett bokkontrakt för min första roman.


Det går fort när man väl bestämmer sig, har jag märkt. Den första romanen ligger hos förläggaren för granskning av redaktör och snart är omslaget klart. I julas påbörjade jag min andra roman som har legat och grott under några år och som utspelar sig efter franska revolutionen. Den känns betydligt enklare att skriva, dels för att jag skriver handlingen i kronologisk ordning men också för att jag behärskar hantverket bättre. Under arbetet med första manuset lärde jag mig otroligt mycket. Såg först på det som ett kul experiment som kanske inte var tänkt att ges ut, men efterhand det fortskred kände jag att "jamen det här blir ju kanske inte så dumt ändå".


Bokidéerna vill ut i ljuset

Nu har jag flera bokidéer på lager och ibland vill jag snabbspola framåt i tiden för att se resultatet av alla idéer som trängs och vill ut. Men samtidigt är varje tid den bästa när man är inne på sitt livs resa. Jag försöker njuta av varje steg. När man är i linje med vad själen vill följer en tacksamhet över att befinna sig här och nu. Jag drömde om att styra min tid och ägna mig åt sådant jag brinner för. Och jag har kommit en bra bit på väg. Samtidigt är jag tacksam för alla tidigare erfarenheter. Så här i efterhand tror jag att alla steg har varit nödvändiga, och alla erfarenheter är en bank jag liksom kan ösa ur när jag skriver.


Det var någon av mina skrivarvänner på insta som skrev att "Ibland känns det som att jag har levt flera liv", och jag kan känna igen mig i det. Har bott på många platser, haft olika yrken, stundtals varit vilse. Slitits mellan att vara sann mot sig själv och möta samhällets förväntningar och ha en inkomst som går att leva på. Men jag tror att sanningen måste segra till slut. Vågar man bara hålla kvar drömmen, och är det någonting man verkligen vill, så kommer det inträffa förr eller senare.


Så till dig som när en kreativ dröm eller något annat som kanske sticker ut från normen: Våga drömma, våga tro på att det går. Våga vara dig själv. Du behöver inte ha alla steg klara i förväg. Ha målet i sikte och ta ett första litet steg så brukar vägen klarna allt eftersom.


Tack för att du har orkat läsa ända hit.

Och lycka till!

19 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

10 tips för att bli en bättre författare

Om du vill utvecklas som skribent eller författare finns olika knep att ta till. Här listar jag 10 tips för att bli en bättre författare som funkat för mig. Skriv varje dag, även om det bara är några

Comments


bottom of page