top of page
Sök
  • Skribentens bildMonica Wiksten Gideonsson

Jane Austen ➰ Brev


Jane Austen ➰ Brev


Idag skulle Jane Austen fyllt år. Vad passar då bättre än att läsa några av hennes brev som finns samlade i denna bok som gavs ut till 200-årsjubileet av hennes död?


Tack @selmastories för påminnelsen - och för den fina spellistan med pianomusik à la Academia Light som ni delar på hemsidan.


Inlägget påminde mig om boken som jag fann på en second hand i somras. Tänkte att breven från romanförfattarinnan Austen kan ge en intressant inblick i hur livet som medelklasskvinna tedde sig kring år 1800, inte minst som inspiration för min pågående roman som just utspelar sig kring denna tid fast i Sverige.


Och visst ger Jane Austens brev inblick i det lilla och nära vardagslivet och framför allt kanske hennes sällskapsliv. Jane beskriver olika personer i bekantskapskretsen, tillställningar som baler och middagar, vad man pratade om, vad man åt, hur man klädde sig och hur man färdades.


Mycket kretsar - precis som i romanerna - kring relationer och tilltänkta gemåler, kring kärlek kontra ekonomisk trygghet som förstås ägde en helt annan tyngd vid en tid då kvinnor hade få möjligheter att försörja sig själva.


Hade ändå hoppats på någon enstaka kommentar ur kvinnligt perspektiv om Napoleonkrigen som pågick i Europa under denna epok. Tänker att många män deltog i krigen och att det måste ha påverkat kvinnorna på olika sätt att lämnas ensamma långa perioder. Men inte ett ord skriver hon om detta så vitt jag kan se. Kanske var Austen inte intresserad av politik, kanske deltog bara män från de lägre samhällsskikten, kanske tedde det sig alltför avlägset. Nyheter tog betydligt längre tid att färdas, och man matades inte med dem ständigt och jämt rakt in i vardagsrummet som nu. Det måste ha varit skönt på många sätt att det som angick en var den lilla och nära, omedelbara tillvaron. Tror inte heller vi är riktigt skapta för all yttre information vi matas med dagligen.


Nåväl. Det var trevligt att vistas i Jane Austen land en stund ikväll.


Happy Jane Austen day everyone!

3 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

10 tips för att bli en bättre författare

Om du vill utvecklas som skribent eller författare finns olika knep att ta till. Här listar jag 10 tips för att bli en bättre författare som funkat för mig. Skriv varje dag, även om det bara är några

BLONDE

Comments


bottom of page