top of page
Sök
  • Skribentens bildMonica Wiksten Gideonsson

Min artikel om HSP i Amelia


Det är en alldeles speciell och mäktig känsla att mitt artikelknäck om HSP nu är publicerat i ett av mina absoluta favoritmagasin, Amelia. Än så länge "bara" digitalt, men snart finns artikeln också i papperstidningen. Av olika anledningar som jag inte kunnat råda över blev publiceringen uppskjuten ett par gånger. Men nu finns den ute att läsa för premiumläsare på Expressens hemsida. Anledningen att den finns där är att Amelia numera ägs av Expressen.


Högkänslighet, HSP, är ett ämne som ligger mig varmt om hjärtat. Räknar mig själv till de högkänsligas skara och idag är jag stolt över det. Omkring år 2012 gjorde jag ett onlinetest där jag kunde pricka av så gott som varje ruta av frågorna kring HSP. Allt stämde in på mig, nästan på pricken. Det var skönt att känna igen sig för jag hade faktiskt googlat alla möjliga diagnoser som ADHD, ADD, bipolaritet, Aspbergers, ja, alla möjliga saker som kunde förklara varför jag kände mig annorlunda. Men inget stämde in på mig.

-------------------------------------------------------

-----------------------------------------------------

Jag var helt enkelt en känslig person, och det var en befrielse när jag kände igen mig. När jag senare läste Elaine Arons banbrytande bok Den högkänsliga människan fick jag ännu mer bekräftelse på att JA! Det är ju precis så här jag känner! I samma veva kom jag i kontakt med den svenska föreningen SFH och blev varse om att det finns många fler som upplever samma saker som jag. Det gjorde mig lugnad - det var inget fel på mig.

Precis som Johanna i min artikel upplever jag idag att känsligheten är en positiv sak och något av en superkraft, som rätt omhändertagen kan skapa underverk i mitt eget liv, i samhället och i världen. Jag ser det som två sidor av samma mynt. Ena sidan av känsligheten - öppenheten, om man så vill - är kreativiteten, konstnärligheten, förmågan att njuta av natur, musik och konst. Lyhördheten. Den inre, rika världen.


-------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Baksidan är att vara som svampen som suger åt sig av omgivningens alla känslostämningar. Men ger man sig själv rätt förutsättningar, bland annat genom att lyssna till sina behov av regelbunden egentid och därmed rensa den inre hårddisken, är högkänsligheten en gåva. Jag är övertygad om att utan den vore min fantasi och förmåga att hitta på berättelser, karaktärer och världar inte densamma.


/ Monica

36 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

10 tips för att bli en bättre författare

Om du vill utvecklas som skribent eller författare finns olika knep att ta till. Här listar jag 10 tips för att bli en bättre författare som funkat för mig. Skriv varje dag, även om det bara är några

Comments


bottom of page