top of page
Sök
  • Skribentens bildMonica Wiksten Gideonsson

5 tips för att bota skrivkramp

Uppdaterat: 1 mars 2022

Varje skrivande person råkar ut för det någon gång. Plötsligt tar det stopp. Det som brukar vara roligt och lätt känns kanske bara svårt och jobbigt. Du har noll idéer i huvudet, eller har kanske inte ro att sätta dig ner vid datorn. Du skjuter upp, hittar på ursäkter och samtidigt gnager det dåliga samvetet över att du inte får något skrivet. Det blir lätt en ond cirkel. Men få inte panik, det finns knep att ta till.


För det första. Det är normalt. Alla kreativa människor går igenom den här fasen emellanåt. Kreativiteten kan inte vara på topp hela tiden. Men det finns sätt att hjälpa den på traven.


Här följer några tips:



1. Sänk kraven.


Istället för att tänka att du idag ska skriva si och så många ord eller ett visst antal sidor, så avsätt 10 minuter. Bestäm att du under de 10 minuterna helt och hållet ska ägna dig åt din text. Även om du bara flyttar ett par ord så har du dedikerat en stund till texten vilket ökar ditt självförtroende och ditt flow.



2. Flödesskriv


Ta en anteckningsbok eller öppna en tom sida i ditt skrivprogram och bara skriv det som kommer ut ur huvudet, utan att recensera och utan att stanna upp och korrigera. Låt det flöda bara, vad du än tänker på i 5 minuter. Det öppnar upp för flödet av idéer och hjälper skrivkrampen att släppa.



3. Skriv en annan typ av text


Ibland hjälper det att skriva något helt annat än du brukar. Om du jobbar på en roman, skriv en dikt eller en novell. Kanske hittar du någon rolig tävling som kan inspirera till nya idéer.



4. Byt miljö.


Få saker öppnar upp för nya kopplingar i hjärnan som att byta miljö och träffa nya människor, Gör en resa till grannstaden, gå på ett nytt café, besök ett museum, ta en ny promenadstig eller res till någon plats långt bort. Nya miljöer öppnar upp för nya upplevelser och brukar skapa nya tankebanor huvudet som också öppnar upp för nya idéer att komma till.



5. Ta en paus

Det finns också en annan typ av skrivkramp som Bodil Malmsten kallar ”helveteperioden”. I boken Så gör jag - konsten att skriva menar hon att det är perioder som alla skrivande människor gå igenom, där det kritiska ögat tar över. Man skriver och rättar och putsar och filar på sin text tills man inte vet vad som är vad. Då kanske inte det bästa är skriva ännu mer, utan mindre. Ta en paus. En lösning är att spara alla versioner av texten så du kan gå tillbaka och hitta den version som fungerar bäst.



Det här var några tips som jag personligen har funnit användbara. Det finns naturligtvis många andra tips som också fungerar. Har du något tips du vill dela med dig av, kommentera gärna.


Lycka till med skrivandet! /Monica




16 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

10 tips för att bli en bättre författare

Om du vill utvecklas som skribent eller författare finns olika knep att ta till. Här listar jag 10 tips för att bli en bättre författare som funkat för mig. Skriv varje dag, även om det bara är några

Inlägg: Blog2_Post
bottom of page